Lótuszgyökér "saláta"

2014-07-18

sponsored links


Nyáron, ha meleg van, nem szeretek sütni-fõzni. Vagyis pontosítanék, ez nem azt jelenti, hogy nem kerül az asztalra házi készítésû étel, hanem csak azt, hogy nem szívesen melegítem fel plusz 2 fokkal a szobát. Szeretek egyszerû ételeket készíteni, salátákat, amikhez friss, nyers zöldséget, gyümölcsöt, hideg rizst, halat, pár perc alatt grillezett húst használok. Ilyenkor gyakrabban használom az algát, amit csak fel kell vágni csíkokra, és máris egész más íze van az ételnek, a miso-t [miszo], amibe csak bele kell forgatni a halat, hûtõbe tenni, és már mehet is a grillre, no és nagy kedvencemet, a lótuszgyökeret. Rizst tálalok hozzá, egy kis tenger gyümölcseit, halat vagy grillezett húst. Igazi nyári csemege. 

Hozzávalók:

1 nagyobb darab lótuszgyökér
1 evõkanál salátaolaj (a legjobb a szezám)
1 evõkanál sake [szake] (esetleg fehérbor)
1 evõkanál szójaszósz
1 kiskanál méz vagy 1 evõkanál nádcukor (aki édesszájú, tehet bele többet is...)
2 evõkanál ecet
víz

A lótuszgyökeret meghámozom és felszeletelem. A szeleteket pár percre vízbe áztatom, leöblítem, majd egy edénybe ecetet teszek és annyi vizet, hogy a lótuszgyökér szeleteket ellepje. Ezután megint leöblítem, kicsavarom a szeleteket, és az olajat nagyon alacsony hõfokon melegíteni kezdem. Beleteszem a szeleteket, kicsit kavargatom, majd amikor átmelegedtek, hozzáöntöm a sake-t. Közben - ügyelve arra, hogy nehogy túlhevítsem az olajat, mert akkor a lótuszgyökér leragad - összekeverem a szójaszószt a mézzel, vagy cukorral, egy kiskanál vízzel hígítom, és a lótuszgyökérre öntöm. Kész is.  



Folytats a blogon ... japankonyhamagyarul.blogspot.com/2014...

sponsored links

Keres?s